Sunday, December 10, 2006

čaj o páté..., ale co dál?

tak si to shrňme, byla tu klasika - pařba (něco takového se dělá s knedlíky, ne?), pak modernější kalba (tak možná s Barbarem Conanem), potom postmoderní smažba (no jestli máte rádi hemenex, tak prosím) - vzácné vařbu a pečbu bych pominul, dřív jsem z nedostatku fantasie horoval pro údržbu (uznávám, že udržovat zní poněkud mátožněji, než třeba pařit nebo kalit - ale uznejte, určité kouzlo to má :o)), no ale teď jsem na to kápl, to je jistá věc, takže se pohodlně usaďte a vychutnejte si ten zvuk...pražba... to je slovo, to je slovo!!! párkrát si to vyslovte v různých odstínech, poválejte po jazyku... (á už slyším ty námitky, že jsem snad pragocentrik, no ale poslyšte - brňba - ehh, co dodat..) takže zpátky do reality, navíc i ty další tvary, jako třeba pražič (po Praze pendluje partička pražičů písku), nebo co rozpražit to (na kouzelné mýtince zalité svitem luny), popravdě, docela se nemůžu dočkat, až se zase někdy pořádně zpražím toničkem (to je zvuk, to je zvuk!!!)


Prunus Spinosa - tak koukám, že je to patrně nakažlivé (chrchly, chrchly...), tohle je vlastně taky takový jazykový koutek :o))

jo a tomuto zásadnímu problému je věnována i nová anketka ;)

5 comments:

kristinka said...

lol, tos me po ranu fakt dost silne rozesmal... jako zpravna prazaka, pochopitelne hlasuji pro prazbu... navic ten nezamenitelnej "ceskej" (ted skoro vypadam jako "nacionalista"... aneb jsi cech cech cech, tak si toho vaz, hehe :-DDD )zvuk, to zvucny r na zacatku, co nedokaze vyslovit jen tak nekdo... zkratka dokonale :o)))

filuta said...

a co teprv taková přažba, to nevysloví skoro nikdo :o)), jenom se obávám, že to asi není vhodný název pro činnost, při které by se měl člověk cítit dobře (tedy alespoň ze začátku)

kristinka said...

myslim, ze přažba je super... spis to ale nikdo nevyslovi potom (= po prazbe)... :o)))

Anonymous said...

Tchô !

dudek said...

Jazykový koutek velice oceňuju! :) *THUMBS UP*

Jen dodám, že ačkoliv zní "pražba" opravdu nepřekonatelně, "kalba" má možná víc opěrných bodů. Litevsky to totiž znamená "mluví" ... :)